Spillet rundt om keglerne

Næst efter grundballerne i keglebillard, er selve keglespillet, det at kunne spille rundt om selve keglefeltet, og holde de to hvide baller tæt på keglerne, nok noget af det vigtigste.
For at mestre dette, skal man kunne spille blødt, snitte tyndt og lære at spille ballerne på linie, sådan at man hele tiden har mulighed for at snitte en af de hvide, hvis man skal i bande, eller spille blødt, hvis man har haft bande.
I spillet rundt om keglerne, er det meget bløde stød en vigtig detalje at træne. Det er vigtigt at kunne vælte en pind.
Teknikken er, at man går tæt på stødballen med sin bro og samtidig flytter man sin baghånd længere frem, så man kun kan lave meget må bevægelser frem og tilbage.

De tynde snitballer er også en af de centrale dele af spillet rundt om keglerne.
Mange spillere har besvær med at ramme tyndt. Her er det en god øvelse at sigte helt ude på kanten af rød bal, mod kanten af den hvide bal og herefter parallelforskyde køen ind til midten, hvis der skal spilles uden skævt i rød bal. Så får man hurtig fornemmelsen af at ramme tyndt på den hvide bal.

Gode huskeregler for spillet rundt om keglerne:
– Altid vurdere hvilket dessin du vil spille.
– Tag god tid.
– Forsøg altid at vælge et dessin som både giver point og et godt efterstød.
– Vælg så vidt muligt dessin med kort balvandring.
– Tag bande med hvis ikke det ødelægger oplægget til næste stød.
– Husk bande hver anden gang.
– Undgå at hvid bal lægger sig på midterkeglens plads.
– Hold ballerne så tæt på keglefeltet som muligt, men så vidt muligt uden for, så alle fem kegler er med. Det giver flere point og bedre dessins.

I keglebillard, skal der være bande hver anden gang, dog undtagen hvis man spiller rødt uden kegler. Rødt alene gælder som bande. D.v.s. at man f.eks. kan lave rødt 1. gang, rødt 2. gang, vælte en kegle og herefter lave rødt igen, uden at nogen af ballerne kommer i bande.
Det kan ind i mellem godt give lidt ekstra points, hvis man kan udnytte det. Og det er samme stød man kan benytte som det førnævnte med en pind.

På denne side vil du kunne se flere eksempler på spillet rundt om keglerne. Kig på principperne i de enkelte dessins og lær af det. De hvide linjer er stødballens og den hvide bal’s løbebane, mens den sorte linje viser når alle tre baller er nogenlunde på linje.

Den sorte linje er en af de vigtige ting når man snitter rundt om keglerne. Tænk over det når du træner keglespillet og du finder hurtigt ud af princippet i dette linjespil.

Bemærk også hvilket oplæg der bliver til næste stød, når ballerne ligger på linje, og hvordan oplægget bliver til næste stød igen.

Det er vigtigt at forsøge at få de tre baller så vidt muligt på linje hele tiden, hvis ikke de er på linje, så forsøg at få dem på linje så hurtigt som muligt.

Hele tiden forsøge at være et – tre stød foran i spillet.

Se også under “Downloads”, hvor du kan hente “en teoretisk kamp til 1000 points. Her er der også en masse at lære om keglespillet.

Lær dig selv dette linjespil og bløde stød og du vil helt sikkert forbedre dine serier med mange point i løbet af kort tid.