Højspidser

Højspidsen, eller en lang spids som nogen kalder den, er ligesom tværballen, kvarten og spidsen, én af de vigtige grundballer, som benyttes til at samle ballerne omkring keglefeltet.
I lighed med de andre grundballer, findes der også nogle hjælpelinjer til beregningen af højspidserne.
For at lære sig vinklerne på højspidsen, kan man gøre følgende under træning:
Placér ballerne præcis som vist på billedet, tre baller mellem udlægspletten og banden og stød med en bal først, for at få fornemmelsen af hvor ballen skal ramme og farten.

– Bal 1 skal ramme lige før hulkanten, d.v.s. en lige linje direkte mod diamant nr. 4,5.
– Bal 2 skal ramme direkte mod diamant nr. 6,5.
– Bal 3 skal ramme direkte mod diamant nr. 8.

For at opnå det bedste resultat, et godt efterstød, skal man undgå, at spille med sideeffekt, når man spiller en højspids. Dette fordi der er meget store chancer for at udgangsvinklen på højspidsen bliver for smal eller for bred, når man spiller med sideeffekt.
Uden sideeffekt er der større mulighed for, at styre både stødbal og den hvide bal.

Eksempel:

De to hvide baller ligger begge som en direkte, men de ligger i vejen for hinanden. Man kunne godt spille på den midterste hvide bal, sådan at den klapper den anden hvide ind i keglerne, men.. et usikkert stød.

Spil i stedet for en højspids. Den hvide linje markerer din hjælpelinje for højspidsen, den hjælpelinje der ligger nærmest den hvide bal.
Denne linie parallelforskydes til den hvide bal og du har træfpunktet for højspidsen, den sorte linje.
Spil den med det rigtige tempo, d.v.s. den rigtige fart, sådan at den stopper lige bag keglefeltet og du har lige pludselig to gode direkte baller, til fortsat spil rundt om keglerne.

Højspidsen kan også beregnes med diamanterne.
Her går der en linje fra 1. diamant på kortbande til 4. diamant på langbande og fra 2. diamant på kort bande til 7. diamant på langbande. Den linje man vælger (som er tættest på den hvide bal) parralleforskydes til midten af den hvide bal, hvorefter man har træfpunktet for den hvide på langbanden.