Køen, kridt og etui

Køen, kridt og etui

Køen er det vigtigste redskab for en billardspiller. En kø skal føles som ens forlængede arm, have en god balance, være af en god kvalitet, men mest af alt “den skal føles rigtig”.
Pris og kvalitet følges som bekendt ikke altid ad. Det er derfor vigtigt, at man prøver sig frem inden man investerer i sin egen kø. Snak med andre i klubben, eller der hvor du spiller, om deres erfaringer med en kø, lån deres kø og tag et par stød. De fleste spillere låner gerne deres kø ud, og du får en mulighed for at bedømme kvaliteten af køen, balancen, “stødet i køen” og om den “føles rigtig”.

For nogle mennesker er køb af en kø, en investering for resten af livet, hvorimod andre skifter køen ud med en lidt bedre, efterhånden som de selv bliver bedre til spillet.
En fornuftig begynder kø ligger i pris omkring 500,00 – 700,00.

Køen skal være to-delt, en spids og en kolbe som kan skrues sammen. Her er det vigtigt at kontrollere, at gevindet er stramt og slutter tæt.

Spidsen består af duppen som sidder øverst, fastgjort med lim på en ben- eller plastickappe. Dette er klart at foretrække frem for dupper som kan skrues i. Disse skruedupper løsner sig jævnligt, hvilket indebærer stor risiko for fejlstød, eller at gevindet i kappen og duppen beskadiges.

DUPPEN OG KRIDT

Som tidligere nævnt sidder duppen som det øverste på spidsen af køen.
Duppen består af tynde skiver af læder, som er presset sammen under meget hårdt tryk. Læder har den egenskab at det kan have en meget blank overflade eller en ru overflade.
Efterhånden som man støder til ballerne, får læderduppen en mere og mere blank overflade, som betyder at duppen ikke kan “tage imod kridt”.
Det blåkridt man benytter er et slibemiddel som gør læderduppens overflade en lille smule ru, sådan at duppen bedre “griber fat” i ballen når den rammer. Kridt er dermed ikke bare noget man smører på duppen, men en meget vigtig detalje for at få ballen til at gøre det man gerne vil have den til.

På et tidspunkt kan duppens overflade blive så hård og blank, at det kan være nødvendigt at raspe overfladen op med et stykke groft sandpapir eller et af de andre remedier som kan købes til dette.

Herunder er det også vigtigt at man lærer sig selv at kridte duppen rigtigt. Undgå at kridte ind over bordet, idet der herved falder en masse kridtstøv ned på klædet.
Stil køen på gulvet, i en skrå vinkel bagud således at lyset fra lamperne over bordet, falder på duppen. Dette betyder at du hermed får en mulighed for at se, at duppen er rigtig kridtet, at der er kridt på hele duppens areal. Samtidig falder det overskydende kridt ned på gulvet og af to onder, er dette trods alt bedre end at det lander på bordet.

KØ ETUI.

For at forlænge køens levetid og gøre det lidt nemmere at transportere den, kan man investere i et såkaldt kø etui.
Disse fåes i både plastic og læder og til priser fra 200,00 og opefter.