1.png Billardskolen.dk 2.png
Navigation
blank.gif bullet.gif Forside
bullet.gif Oversigt
bullet.gif Instruktionsmateriale
bullet.gif Materiel
bullet.gif Teknik og balbehandling
bullet.gif Keglebillard
bullet.gif Fri Carambole
bullet.gif 3-Bande Carambole
bullet.gif Pool
bullet.gif Træningsøvelser
bullet.gif Downloads
bullet.gif Links
bullet.gif Kontakt siden
blank.gif
sideb-left.pngsideb-right.png
Pool 8-Ball
blank.gifI Danmark spilles primært tre pooldiscipliner:
8-Ball, 9-Ball og Straight Pool.

8-Ball er det spil der er mest udbredt i Danmark. Det er det spil de fleste stifter bekendtskab med, når de starter med at spille pool.

Selve reglerne for spillet vil du kunne finde på Den Danske Billard Union's website.

For at få en bedre forståelse for spillet, er der nogle enkelte ting vedr. reglerne, som jeg vil gennemgå.

Selve spillet går i sin enkelthed ud på, at hver spiller har sin egen gruppe af baller, "hele" eller halve, d.v.s. de ensfarvede eller ballerne med striber. Først skal man sænke alle baller i sin gruppe og herefter sænke den sorte 8'er.

I 8-Ball skal alle baller "meldes op", d.v.s. at man skal meddele modstanderen eller dommeren, hvilken bal man vil sænke i hvilket hul.
Dog er det normalt sådan, at man ikke melder baller, hvor det er åbenlyst for alle, i hvilket hul de skal pottes.

Man må gerne "klinke", d.v.s. ramme én bal i sin egen gruppe, som derefter rammer en anden i gruppen og sænker denne. Blot den sidste bal er meldt op.

Ved spil på den sidste bal 8'eren, gælder samme regel. 8'eren kan sænkes i alle huller, blot hullet er meldt op.

Laver man fejl, f.eks. at stødballen går i hul eller stødes ud over bordet, man kommer til at berøre en af ballerne med køen eller tøjet, en af nummerballerne stødes ud over bordet, eller man rammer en af modstanderens baller eller 8'eren før man rammer en bal i sin egen gruppe.
I alle disse tilfælde er der fejl og modstanderen får stødballen "i hånden", d.v.s. at han må placere stødballen fuldstændig valgfrit over hele bordet.

Spillet starter med at man finder frem til hvem der skal "breake", d.v.s. foretage åbningsstødet og sprede ballerne. Dette finder man frem til enten ved at slå plat og krone, eller begge spillere støder med hver sin bal fra kortbande, mod den modsatte kortbande. Den spiller hvis bal kommer tættest på banden hvor der stødes fra, bestemmer hvem der lægger ud.

Spilleren foretager nu breaket og ved valg af balgruppe gælder nu følgende:
Såfremt der går en eller flere baller i hul, fortsætter spilleren ved bordet. Han har frit valg af gruppe, uanset hvilke baller der er gået i hu.
Lykkes det nu ikke for spilleren ved bordet, at potte en af ballerne korrekt, er bordet stadig åben og modstanderen kan ligeledes frit vælge gruppe.

Bordet forbliver åbent indtil en af spillerne sænker en korrekt bal i et meldt hul.

Strategien i 8-Ball.

Selve strategien i 8-Ball spillet, veksler meget mellem det offensive og det defensive spil.
Det er tilladt af spille "safe", d.v.s. at dække modstanderen af, således at han ikke kan ramme sine baller, eller bevidst lave et svært oplæg til ham.
Faktisk er safe-spillet en meget væsentlig del af pool i det hele taget og et godt safe-spil kan vinde ligeså mange sæt, i forhold til f.eks. at rydde bordet, d.v.s. at man potter alle ballerne i sin gruppe og lukker kampem med 8'eren.
Formålet med at spille safe er naturligvis, at tvinge modstanderen til at begå en fejl, sådan at man selv får stødballen i hånden og derved får en bedre mulighed for at potte sine egne baller.

Der er flere ting der afgør om man skal gå i gang med at potte ballerne og afgøre kampen, eller spille safe, eller måske en kombination af begge dele.

Første gang man kommer til bordet, er det vigtigt lige at bruge lidt tid på at få et overblik.
Er der ikke valgt gruppe, så find hurtigt ud af hvilken gruppe af baller der ligger bedst, eller hvor der er færrest problemer der skal løses.

Problemballer kan f.eks. være baller der tæt på banderne, baller der ligger tæt på andre baller, m.v.

Når du så har bestemt dig for en gruppe, skal der udarbejdes en plan for, i hvilken rækkefølge du vil potte ballerne.
Det er vigtigt at vælge den gruppe der ligger bedst, men det er også vigtigt at man finder den bal der skal pottes først og helst uden det store besvær, sådan at man kommer godt fra start.
Herudover er den bedste rækkefølge, at starte bagfra.
Hvor ligger 8'eren ?
Hvilken bal skal du potte som den sidste før 8'eren ?
Denne bal er vigtig, idet det er vigtigt at få en nem bal til sidst, inden man skal potte 8'eren. Jo nemmere denne bal er, jo nemmere er det at få en god position for at potte 8'eren.
Det er jo trods alt 8'eren der bestemmer hvem der vinder spillet og der er ikke så meget ved at potte de andre baller i gruppen og så kikse 8'eren.

Arbejd dig nu videre baglæns, indtil du har lagt en plan for hvordan alle ballerne i gruppen skal spilles. Naturligvis holder en sådan plan ikke hver gang og man skal derfor hele tiden være klar til at lave en ny plan, når det går galt, f.eks. at stødballen kommer "ud af position", d.v.s. at den ikke lige kommer derhen hvor man regnede med.

Du kan også fra start, vurdere om du måske skal nøjes med at potte nogle enkelte baller og spille en safe. Dette kan f.eks. være en mulighed hvis en af dine baller ligger ved en bande og du har mulighed for at spille stødballen om bag ved denne bal.

På figuren er vist et eksempel på et break.

Tager vi nu et overblik, så vil du hurtigt se, at de hele (mørke) ligger klart bedre end de halve (lyse).
Hvorfor ?
Fordi alle de hele ligger helt frit på bordet, der er umiddelbart ingen problemer der skal løses.
Hvorimod der er en hel del problemer med de halve, to baller ligger ved banden og nogle ligger tæt sammen omkring udlægspletten.

Du vælger de hele, men hvordan skal du starte ?

Figuren viser rækkefølgen rundt på bordet.

8'eren skal pottes i hjørnet. Bal G benytter vi til at få en nem postion for at potte 8'eren, vi potter bal G i samme hjørne som 8'eren, o.s.v., o.s.v.

Vi arbejder os baglæns, indtil vi når frem til den første bal, og planen er klar. Bemærk hele tiden hvor stødballen skal hen for, at vi kan få en god position til næste stød.

Afslutningen på stødballens hvide linie, viser hvor stødballen gerne skulle stoppe, for at vi har en god position til næste stød.

Placér nu ballerne på et bord, som vist på figuren og kør denne øvelse igennem.

En vigtig ting, at huske i 8-ball er, så vidt muligt undgå at ramme andre baller når man spiller rundt på bordet, bl.a. for at undgå at ballerne placerer sig i en dårlig position, f.eks. op ad en bande, eller pres med en anden bal, etc.

En god øvelse til at lære dette, er at placere fra 5 - 15 baller helt vilkårligt på bordet og herefter potte ballerne i rækkefølge, uden at stødballen rammer andre baller end den der skal pottes.


blank.gif
blank.gif blank.gif
sideb-leftt.pngsideb-right.png
Log ind
blank.gif
Brugernavn

KodeordHar du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
blank.gif
sideb-left.pngsideb-right.png
Theme Shadows by Harly608,975 Unikke besøg